Porzeczka biała – jeden z najpopularniejszych krzewów w polskich ogrodach

0
86

W polskich ogrodach hodowanych jest wiele gatunków owoców. Jednym z nich jest porzeczka biała – pienny krzew, którego gałązki tworzą coś w rodzaju korony. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale daje pyszne owoce, które z łatwością można zbierać. Roślina ta nie jest trudna w uprawie, jednak należy zapewnić jej odpowiednie warunki.

Specyfika porzeczki białej

Krzewy owocowe nie tylko obradzają w pyszne owoce, ale i stanowią piękną ozdobę ogrodu. Jednym z częściej spotykanych jest należąca do gatunku piennego, porzeczka biała – krzew liściasty osiągający wysokość nie większą niż dwa metry. Wyróżnia się smukłą budową i szaro brązowymi pędami pozbawionymi kolców oraz żywo zielonymi liśćmi. Pora kwitnienia porzeczki białej przypada na kwiecień. Jej owoce pojawiają się zaś, w zależności od odmiany, pod koniec lipca. Posiadają one biały miąższ oraz przezroczystą skórkę i ciekawy, słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty smak. Dzięki temu, że skupione są one w gronach, bardzo łatwo się je zbiera. Owoce porzeczki białej są cennym źródłem witaminy C i E, a także witamin z grupy B. Są również bogate w potas, wapń, magnez, sód oraz żelazo.

Uprawa krzewu

Generalnie porzeczka biała jest dość prosta w uprawie, jednak należy jej zapewnić dobrą ekspozycję na słońce oraz żyzną, przepuszczalną glebę. W przypadku uprawy w miejscu, w którym znajduje się większa ilość piasku, dobrze jest wzbogacić ziemię o kompost i naturalne nawozy. Dobrze, aby była ona dodatkowo lekko kwaśna. Z jej uprawą bez problemu powinni poradzić sobie nawet początkujący ogrodnicy. Krzew należy podlewać wyłącznie wówczas, gdy przez dłuższy czas nie było opadów deszczu. Porzeczka biała może być uprawiana w każdym obszarze Polski. Jej krzew jest odporny na warunki zimowe panujące w naszym kraju. Ponadto kwiaty na pędach pojawiają się w jej przypadku później, niż w przypadku porzeczki czarnej czy czerwonej, w związku z czym w mniejszym stopniu narażona jest na występujące późną wiosną przymrozki. Należy również wiedzieć, że porzeczka biała nie jest całkiem odporna na ataki chorób, takich jak antraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowa czy gruzełka cynobrowa. Zagrażają jej również szkodniki, m.in. przeziernik porzeczkowiec i wielkopąkowiec porzeczkowy. Wówczas konieczne jest przeważnie usunięcie zajętych gałęzi. Krzew ten najczęściej można spotkać w ogrodach, jednak niekiedy zdarzają się też większe plantacje. Porzeczka biała to owoc idealny do kompotów i przetworów, ale można go również jeść na surowo.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ