Gotowanie naprawdę może być proste i nie potrzeba do tego specjalnych zdolności. Wystarczą sprawdzone przepisy kulinarne, ewentualnie kilka niezbędnych akcesoriów kuchennych i urządzeń, aby stać się prawdziwym mistrzem kuchni. Sprawdź jakie to proste.
Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy kulinarne z bloga https://ania-gotuje.pl na smaczne potrawy w 10 minut! Podane proporcje są dla dwóch osób. Przedstawiamy pyszną zupę chrzanową oraz makaron z pieczarkami i porem na pożywne drugie danie. Na deser rewelacyjny pudding z tapioki.
1. Makaron z pieczarkami i porem.
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu i składników, z pewnością możecie wyczarować coś z niczego. Potrzebne wam będą następujące składniki:
– 250 g makaronu;
– 1 por;
– 250 g pieczarek;
– bulion warzywny;
– śmietana 18%;
– olej do podsmażenia.
Sposób wykonania:
Pieczarki i por podsmażamy na rozgrzanym oleju. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być al dente. Miękkie warzywa podlewamy gorącym bulionem z warzyw i czekamy, aż odparuje. Wtedy dodajemy śmietanę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Danie gotowe w kilkanaście minut! Jest pyszne i nie znam nikogo, kto twierdziłby inaczej. Trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po dokładkę.
2. Zupa chrzanowa.
Zupa chrzanowa rozpowszechniona jest przede wszystkim w południowo wschodniej Polsce. Jest popularną potrawą wielkanocną, która z powodzeniem wyparła popularny żurek na zakwasie. Baza sprawdzonych przepisów kulinarnych, które zawsze się udają, zawiera tę prostą i pyszną zupę. Do zupy najlepiej użyć świeżo startego chrzanu, ewentualnie dobrej jakości ze słoika. Zupa dzięki ostrości chrzanu nabiera odpowiedniego smaku i aromatu.
Składniki:
– jajka ugotowane na twardo;
– 50g świeżo startego chrzanu lub ze słoika;
– pół selera;
– cztery duże ziemniaki;
– 1 por;
– bulion warzywny;
– majeranek;
– sól;
– pieprz;
– łyżka masła.
Zobacz jak wykonać zupę chrzanową.
Gotujemy jajka na twardo. Na tarce ścieramy seler. Kroimy por na kawałki. W garnku lub rondlu rozpuszczamy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cząstki pora i selera. Gdy się zarumienią, podlewamy je gorącym bulionem warzywnym. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Do bulionu dolewamy wody, wrzucamy ziemniaki. Gotujemy około 20 minut, aż będą miękkie. Dodajemy chrzan i doprawiamy. Po rozlaniu zupy do misek, na wierzch kładziemy połówkę jajka na twardo.
3. Pudding z tapioki.
A teraz czas na świetny deser! Każdy udany obiad w rodzinnym gronie musi kończyć się deserem. Najczęściej jest nim kawałek pysznego ciasta. Jednak tym razem aby zaskoczyć gości, przygotujemy oryginalny pudding z tapioki. Tapioka to zdrowa kasza pozyskiwana z manioku. Roślina rośne głównie w Ameryce południowej oraz Azji. W polskiej kuchni tapioka nie jest jeszcze rozpowszechniona. Widzimy w niej ogromny potencjał kulinarny. Przede wszystkim tapioka charakteryzuje się neutralnym smakiem i dzięki temu doskonale nadaje się do wypełnienia wielu potraw. W naszym przypadku wykorzystamy ją do deseru. Warto zauważyć, że tapioka z pewnością jest lekkostrawna. Jedyną wadą rośliny jest wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni ograniczać jej spożywanie w większych ilościach.
Składniki:
– 1/4 szklanki tapioki;
– puszka mleka kokosowego;
– owoce leśne np. maliny (mogą być mrożone).
Zobacz jak szybko i prosto przygotować pudding.
Ziarna tapioki zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie maliny podgrzewamy na wolnym ogniu, dosypując cukru. Czekamy aż powstanie jednolita masa. Po 45 minutach wlewamy mleko z tapioką do garnka i gotujemy 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wlewamy do salaterek. Na wierzch wykładamy schłodzoną frużelinę z malin.
Przeczytaj także https://webprestige.pl/chleb-keto-z-majonezem-zdrowie-i-nieziemski-smak/.