Mochi

0
2013

Kuchnia wschodnia z orientalnymi potrawami i aromatycznymi przyprawami zdobywa serca naszych rodaków. Zagraniczne przysmaki oparte na intrygujących składnikach kuszą zarówno smakiem, jak i wyglądem. Szczególnie interesująca jest kuchnia japońska, która przypada do gustu osobom pragnącym prowadzić zdrowy tryb życia – nic dziwnego, w końcu Japończycy znani są z długowieczności i szczupłej sylwetki. Co więcej, ta orientalna kuchnia ma nam do zaoferowania naprawdę sporo – między innymi ciasteczka ryżowe, które nazywają się mochi. Co warto wiedzieć o tym deserze?

Mochi – smak, który urzeka miłośników słodkości

Mochi to ryżowe ciasteczka, uznawane za typowe japońskie słodycze. Odwiedzając kraj kwitnącej wiśni, natkniemy się na nie niemal na każdym kroku. Jak wyglądają? Ich konsystencja przypomina nieco gęsty budyń – posiadają kształt „kluska” i zrobione są ze zdrowej mąki ryżowej. Niektórym osobom kojarzą się z innym deserem pochodzenia greckiego, nazwanym rachatłukum – czyli słodką galaretką w kukurydzianej mące. Mochi posiada w środku nadzieje, które może się różnić smakiem i kolorem. W składzie znajdziemy jeszcze tylko cukier. Czy w takim razie mochi jest przesadnie słodkie? Otóż okazuje się, że nie. Ryżowa mąka doskonale równoważy słodkość, dlatego deser ten polecany jest osobom, które wolą stonowane przysmaki. Sama ceremonia, podczas której przygotowuje się mochi, nazywa się mochitsuki. Bardzo często uczestniczą w niej dzieci, przyrządzając słodkości w dużym drewnianym pojemniku, który przypomina moździerz.

Mochi w kulturze japońskiej

Mochi to tradycyjny japoński przysmak, który spożywany jest w dużych ilościach zwłaszcza w pierwszych tygodniach nowego roku. Jednak można go spotkać na stołach Japończyków również na co dzień lub podczas żegnania bliskich. Te kwadratowe ciasteczka podawane są wtedy w różnej formie. Dostępną są mochi grillowane, które po obróbce cieplnej robią się wyjątkowo miękkie i pyszne. Mogą zawierać nadzienie z truskawek albo typowej japońskiej fasoli anko. W pierwszym wypadku mają nawet charakterystyczną nazwę „daifuku” co tłumaczy się na „wielkie szczęście”. Określenie to zdecydowanie oddaje ich subtelny smak oraz dobre samopoczucie, które można poczuć po zjedzeniu słodkości. Wśród popularnych wariantów mochi istnieje również możliwość obtaczania ciasteczka w sezamie oraz proszku sojowym. Mochi potrafi być barwione na różne kolory – najczęściej za pomocą naturalnych barwników. Na przykład barwę zieloną otrzymuje się za pomocą sproszkowanych liści yomogi. Bardzo popularnym smakiem jest także mochi z nadzieniem lodów śmietankowych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ