Przedmioty i garnki kamionkowe powoli wracają do łask. Kiedyś były nieodzownym i podstawowym elementem w każdej kuchni, ale zostały wyparte przez emaliowane lub nowoczesne modele o podwójnych dnach. Kamionka ma swój nieodparty urok, przywodzi na myśl kuchnie i przepisy naszych babć, a także ozdabia wnętrza kuchni w stylu rustykalnym.
Garnki kamionkowe – niezbędne przy kuszeniu ogórków
Na myśl o tradycyjnej polskiej kuchni przed oczami pojawia się kromka chleba, grubo posmarowana smalcem, a do tego ogórek kiszony. To nie jedyne sztandarowe danie polskich gospodyń. Bigos, powstały z kapusty kiszonej jest kolejnym przysmakiem, który każdy turysta powinien spróbować, będąc w Polsce. Dietetycy radzą, aby dania te spożywać w niewielkiej ilości, ponieważ są dość kaloryczne. W świecie przepełnionym żywnością wysoko przetworzoną dla niektórych wydaje to się jednak zdrowszą alternatywą. Do przygotowania ogórków kiszonych, kapusty i smalcu niezbędny jest garnek kamionkowy. Kamionkowa powierzchnia jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i gwarantuje zachowanie naturalnego smaku oraz aromatu. Garnek z kamionki doskonale sprawdzi się również do przygotowania zakwasu na żur. Garnki kamionkowe są idealne dla osób ceniących tradycyjny smak. W ofercie naszego sklepi znajduje się szeroka gama naczyń o różnych pojemnościach i kształtach. Część z nich posiada uchwyty, które ułatwią przenoszenie, inne natomiast zaopatrzone są w pokrywki. Każdy z pewnością wybierze naczynie, które spełniać będzie jego wymagania i potrzeby.
Garnki kamionkowe — naczynia z tradycją
Kamionka znana jest od tysięcy lat. Starożytni Grecy doceniali jej zalety. Znana była także między innymi w Chinach. Misy i dzbany spełniały funkcję zestawów kąpielowych. Kamionka stanowiła także materiał, z którego wykonywano rzeźby, zarówno te o charakterze świeckim, jak i sakralnym. W polskiej kuchni kamionkowe garnki bardzo dobrze zabezpieczały przechowywaną w nich zawartość przed zróżnicowanymi warunkami atmosferycznymi. Z racji swoich właściwości, pojemniki te nadawały się do przechowywania różnego typu jedzenia i produktów sypkich. Charakterystyczny brunatny kolor i szklista powierzchnia przedmiotu to efekt naniesienia na naczynie, przed włożeniem go do pieca, warstwy soli kuchennej.
Garnki kamionkowe — naczynia do zadań specjalnych
Lista produktów spożywczych, które można przechowywać w garnkach z kamionki obejmuje między innymi mąkę, sól, cukier, różnego typu kasze, płatki owsiane etc. Wewnętrzna strona takiego garnka nie nasiąka wodą i jest odporna na działanie kwasów. Pojemniki wykonane z materiału, jakim jest kamionka, umożliwiają długie przechowywanie wymienionych produktów bez stosowania konserwantów, a więc zdrowo, naturalnie i ekologicznie. Można z powodzeniem stosować je do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, przygotowywania zakwasu na żurek lub do wytwarzania smalcu. Garnki tego typu nadają się również do zapiekania potraw (garnki są ogniotrwałe) oraz zaparzania herbaty (dzbanuszki kamionkowe). Nieduże kokilki pozwolą na szybkie upieczenie owoców pod kruszonką lub podanie małej porcji deseru. Garnki kamionkowe w postaci form do ciast świetnie sprawdzą się przy wypiekaniu różnego typu słodkości.
Garnki kamionkowe jako ozdoba domu
Garnek z kamionki, na przykład w formie beczułki, można potraktować jako kuchenną ozdobę. Garnki kamionkowe to ceramika o bardzo prostej formie. Beczułki różnych rozmiarów, garnek rustykalny, dzbany lub duży kubek z uchem to akcesoria, które będą się dobrze prezentować jako dekoracja. Można je ustawić na przykład na kuchennym piecu.
Kamionka to produkt naturalny, czerpiący z dawnych tradycji kulinarnych i gwarantujący prawdziwy i niczym niezmącony smak przyrządzanych w niej potraw. Warto zaopatrzyć się w chociaż jedno naczynie tego typu, by odkryć szeroką gamę naturalnych aromatów.