Dawno minęły czasy niedopasowanych talerzy i wyszczerbionych misek. Bistra i eleganckie restauracje ponownie rozbudziły miłość do pięknych, eleganckich zastaw stołowych. Jednak wybór podstawowych talerzy i całej dodatkowej zastawy stołowej może być przytłaczający, przy tak dużej ofercie. Oto kilka prostych wskazówek, które pomogą podjąć decyzję o kształcie i wybrać odpowiednią porcelanę stołową.
Okrągła porcelana stołowa
Okrągłe talerze są najczęstszym i uniwersalnym kształtem, gdyż nie są powiązane z żadną modą ani tylko z jednym stylem, więc są ponadczasowe. Naturalnie kształtują jedzenie, mają wygodną formę do zmywarek i przechowywania w szafkach. Wybór okrągłej porcelany wyeliminuje jedną część procesu decyzyjnego i pozwoli się nam skupić się na kolorze, teksturze i cenie (łatwość produkcji oznacza, że mają one niższą cenę niż inne kształty). Zdecydowana większość profesjonalnych kuchni wybiera okrągłe naczynia. Klasyczna porcelana marki Villa Italia w sklepie Indelo – https://www.indelo.pl/porcelana-stolowa-cat-14 – nadaje się do naturalnej ekspozycji: zachowuje zdolność, aby wykadrować danie bez przytłaczających naczyń stołowych.
Kwadratowa porcelana stołowa
Kwadratowe talerze, takie jak talerz z linii Victoria marki Lubiana, były niegdyś uosobieniem nowoczesnej eleganckiej restauracji, ale zostały zaadaptowane do codziennego użytku, który rozprzestrzenił się w ostatnich latach. Jednak niech nas to nie zniechęca; kiedy konkretny kształt traci na popularności, stanowi on siłę. Jeśli chcemy zrobić coś innego, niż robią to wszyscy znajomi, kwadratowa zastawa stołowa może być po prostu najlepszą opcją.
Styl ten tradycyjnie nadaje się do azjatyckich potraw, ale proste, czyste linie kwadratowego talerza są esencją dobrze pasującą do prawie każdej kuchni. Problem z kwadratowymi talerzami zawsze polegał na tym, że kształt nie ma takiej odporności na wyszczerbienia jak talerze okrągłe. Większość producentów oferuje „zaokrąglone kwadraty”, aby zneutralizować trochę tego efektu.
Prostokątna porcelana stołowa
Prostokątne talerze pasują w zasadzie zawsze, gdy danie jest dłuższe niż szerokie. Jednak można zauważyć, że bardzo rzadko w kuchni używa się wyłącznie prostokątnej zastawy. Kształt nie nadaje się do niektórych potraw: na przykład, czy można sobie wyobrazić risotto podawane na prostokątnym talerzu? Jednak takie talerze mogą również uatrakcyjnić wizualnie danie: na przykład trio deserów na prostokątnym talerzu, zapewnia idealną prezentację. Prostokątna zastawa może również uzupełniać inny kształt, który jest stosowany już na stole.
Niektóre potrawy prawie zawsze pasują do prostokątnych talerzy (ryby z frytkami, hamburgery) i nie ma nic dobrego ani złego w wyborze, z czym je połączyć. Niezależnie od tego, czy łączysz bardziej miękkie, owalne kształty z miękkimi liniami okrągłych talerzy lub prostokątne podłużne z bardziej zdefiniowanym konturem kwadratowego talerza, dodajesz prawdziwej głębi swojej prezentacji na talerzu. Istnieje również opcja zrobienia czegoś przeciwnego i stworzenia kontrastu, aby zmienić sposób prezentacji menu.
Wybierzmy kształt zastawy stołowej, który najlepiej pasuje do naszego stylu. Kwadratowe, prostokątne talerze mają ostrzejszy, bardziej współczesny charakter, a okrągłe kształty zachowują klasyczny urok. Zastawa stołowa powinna zaspokoić osobiste preferencje, ale jednocześnie nie zapominajmy dobrać praktycznej formy, dla potraw, które lubimy.