Blaty kuchenne kwarcowe – co należy wiedzieć o ich użytkowaniu?

0
982
Blaty kuchenne kwarcowe

Kwarcyt naturalny jest jednym z najpopularniejszych gatunków kamienia naturalnego, który jest szczególnie polecany przez fachowców na blaty kuchenne. Wykonane na jego bazie powierzchnie robocze zachwycają niepowtarzalną estetyką, gładką, przyjemną w dotyku strukturą oraz szerokimi możliwościami użytkowymi. Kwarcyt naturalny jest także doskonałą alternatywą dla luksusowego marmuru, która zdecydowanie lepiej sprawdza się w wymagającej roli kuchennej powierzchni roboczej.

Czym na tle innych materiałów wyróżniają się blaty kuchenne kwarcowe?

Blaty kuchenne kwarcowe są szczególnie chętnie wybierane przez osoby, które poszukują trwałych i wytrzymałych blatów na długie lata bezproblemowego użytkowania. Kwarcyt naturalny jest bowiem kamieniem, który dysponuje właściwościami idealnie sprawdzającymi się w wymagających warunkach kuchennych. Jest to skała metamorficzna powstała głównie z mułowca i piaskowca, która posiada ciekawy i atrakcyjny efekt kryształowej powierzchni szczególnie dobrze widoczny w świetle. Kwarcyt jest ponadto dostępny w bardzo szerokiej i zróżnicowanej palecie kolorystycznej, co pozwala na jego umieszczenie w niemal każdym domowym wnętrzu.

Blaty kuchenne kwarcowe charakteryzują się wysoką twardością i pod tym względem przewyższają nawet sam granit powszechnie uznawany za jeden z najtwardszych kamieni naturalnych. W efekcie, blaty z kwarcytu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie oraz powstawanie rys, co docenimy w szczególności w kuchni. Dodatkowo, blaty kuchenne kwarcowe są odporne na wilgoć, działanie kwasów, tłuszczy, zasad oraz soli, co pozwala bezpiecznie przygotowywać na nich posiłki i wykonywać różnego rodzaju prace kuchenne bez obaw o trwałe zaplamienie powierzchni roboczej. Kwarcytowi naturalnemu nie straszne również działanie promieniowana UV ani wysokie temperatury.

Jak prawidłowo korzystać z blatów kuchennych kwarcowych?

Blat kwarcowy

Blaty kuchenne kwarcowe posiadają unikalne właściwości, które czynią z nich świetny wybór na bezproblemowe w codziennym użytkowaniu powierzchnie robocze. Ze względu na wysoką twardość i wytrzymałość kwarcytu naturalnego, na wykonanych na jego bazie blatach możemy bezpiecznie kroić produkty spożywcze, rozbijać mięso oraz przechowywać ciężkie sprzęty kuchenne. Wszystko to bez konieczności użytkowania dodatkowych podkładek. Kwarcyt jest także materiałem odpornym na działanie wysokich temperatur, co pozwala ustawiać bezpośrednio na jego powierzchni gorące naczynia i garnki.

Decydując się na blaty kuchenne kwarcowe należy jednak pamiętać o prawidłowej pielęgnacji powierzchni roboczej przez cały okres jej użytkowania. Blaty należy regularnie czyścić delikatną ściereczką nasączoną wodą lub łagodnym detergentem po każdorazowym przygotowaniu potraw oraz poddawać je impregnacji raz do roku. Rozlane płyny należy zbierać od razu starając się, aby powierzchnia robocza była cały czas sucha i czysta. Przestrzeganie tych kilku prostych zasad pozwoli zachować powierzchnię blatów kwarcowych w doskonałym stanie wizualnym i użytkowym przez cały czas ich użytkowania oraz po wielu latach cieszyć się równie pięknymi blatami jak tuż po zakupie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ